Joe Speedboot van Tommy Wieringa is gekozen als het boek van Heel Nederland Leest 2024! In november gaat deze campagne van start. Bibliotheken door heel Nederland kunnen het boek ‘Joe Speedboot’ dan aanbieden aan hun leden.

En wij hebben bijzonder nieuws, want… er komt ook een makkelijke versie van het boek! Beide versies kunnen bibliotheken vanaf 15 mei bestellen bij CPNB. Zo kun je als bibliotheek ook de toegankelijke versie van het boek aanbieden!

Bestellen kan maar een maand, dus wees er snel bij!

Joe Speedboot in het kort

Joe Speedboot is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse literatuur. In 2006 ontving auteur Tommy Wieringa de felbegeerde Ferdinand Bordewijk Prijs voor de roman.

Het boek gaat over Fransje Hermans, een jongen die gehandicapt raakte door een ongeluk. Zijn eentonige leven in het dorpje Lomark verandert compleet wanneer de stoere Joe Speedboot naar het dorp verhuist. Joe laat zich door niks afschrikken. Hij veranderde zijn eigen naam, maakt bommen en bouwt een vliegtuig. Joe sleept zijn vrienden Engel en Christof maar ook Fransje mee op zijn avonturen en al snel wordt hij Fransjes idool. Het leven van Fransje wordt nog eens opgeschud wanneer Picolien Jane uit Zuid-Afrika in Lomark komt wonen.

Tommy Wieringa neemt je in dit boek mee met de spannende belevingen van Fransje, Joe, Picolien, Engel en Christof. Een humoristisch boek over liefde, vriendschap, en rivaliteit dat je echt aan het denken zet. Want hoe is het om gehandicapt te zijn? En wat is echte vriendschap?

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren maakte op verzoek van CPNB een makkelijk te lezen editie. Deze toegankelijke versie is geschreven op A2/B1 leesniveau en is daarmee ook geschikt voor jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen.


Foto @Keke Keukelaar