Mei is traditioneel altijd ‘de oorlogsmaand’. Ook bij Eenvoudig Communiceren. Het is de maand waarin we de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend proberen te houden door makkelijke boeken over dit thema te publiceren. De vereenvoudigde uitgaven over Anne Frank - inmiddels zijn het er drie - publiceerden we de afgelopen jaren steeds in mei. Datzelfde geldt voor al onze andere boeken over de oorlog, zoals Ik overleefde Auschwitz en De Laatste Getuige. Indrukwekkende persoonlijke getuigenissen die een haarscherp venster bieden op die duistere jaren tussen 1940-1945.

Dat oorlogen niet alleen artikelen uit het schap van de vergeten geschiedenis zijn, blijkt maar weer uit de actualiteit. De oorlog in Oekraïne houdt ons volop bezig. Een oorlog aan de rand van Europa. Eén die zich in onze achtertuin afspeelt, op pijnlijk korte afstand van onze vakanties en weekendjes-weg. Eén die in één klap ontnuchterend duidelijk maakt dat de vreedzame situatie zoals we die de laatste 70 jaar in Europa gekend hebben geen vanzelfsprekendheid is.

Ineens is mei niet meer de maand van een oorlog van vroeger, maar die van een actuele strijd. Een strijd die in de toekomst, als alle belegeringen en beschietingen voorbij zijn, voor de 44 miljoen inwoners van dat land 44 miljoen traumatische ervaringen gaat opleveren. Alle doden en gewonden, al het nieuws en grote uitspraken: het gaat over mensen. En die mensen moeten iets met wat hen is overkomen. Sommige gaan daar ongetwijfeld over schrijven. Boeken die dan vol zouden komen te staan met verhalen over vluchten, kinderen kwijtraken, ondergedoken zitten, pijn en verdriet.

Daarom is ook nu weer de mei-maand voor ons ‘de oorlogsmaand’. Waarbij we met de boeken over de oude oorlog in zekere zin de nieuwe oorlog een spiegel voorhouden. Want de verhalen van vroeger zijn vermoedelijk ook de verhalen van straks. Andere tijden, andere mensen, zelfde belevenissen.

Heel bijzonder daarom dat we juist deze maand de vereenvoudiging van een meesterwerk over die vroegere oorlog kunnen uitgeven. Oorlogswinter, het veel bekroonde boek van het icoon in de kinderliteratuur: Jan Terlouw. Met dat boek zijn hele generaties jongeren na de Tweede Oorlog zich bewust geworden van wat oorlog betekent. Geweldig dat de 90-jarige Jan Terlouw zijn toestemming gaf voor onze vereenvoudiging. Het juiste boek op het juiste moment.