Handig! Organizen: Een superhandige tool voor PrO-scholen

Ken je het werkboek Handig! Organizen al? Dit werkboek is perfect voor praktijkscholen. Er staan allerlei tips in die leerlingen helpen bij de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs. Een stap die voor veel leerlingen erg groot is. Want hoe organiseer je je kluisje? En hoe zit je lesrooster in elkaar? Wij spraken met Jolie en Lorena, twee eerstejaars leerlingen aan PrO-college Boxmeer, over het boek. Zij gebruikten het boek in de eerste weken van de brugklas.

 

 

 

 

 

 

 

 Lorena (links) en Jolie (rechts)

Vonden jullie het spannend om naar de brugklas te gaan?

Jolie: Ja, ik vond het wel spannend! Vooral om nieuwe mensen te leren kennen.

Lorena: Dat vond ik ook. Er zaten allemaal nieuwe kinderen in de klas.

Wat vonden jullie van het boek Handig Organizen?

Jolie: We hebben het boek ongeveer zes weken gebruikt. Het was een handig boek. We leerden bijvoorbeeld om zelfstandig naar school te gaan. En om onze spullen op orde te krijgen en ons kluisje te organiseren. Nu is mijn kluisje goed opgeruimd.

Lorena: Er zat ook een plattegrond in het boek. Dat was fijn, daardoor wist ik waar ik naartoe moest. En er zaten stickers bij het boek. Bijvoorbeeld stickers waar de dag van de week op staat. Die kun je op je boeken plakken, dan weet je wanneer je het boek nodig hebt. Maar er zaten ook stickers bij waarop je je naam en klas kan schrijven. Die stickers gebruiken we nu nog steeds.

Zouden jullie het boek aan andere kinderen en scholen aanraden?

Jolie: Ja! Het is heel handig.

Lorena: Ja!

Auteur Hanneke Verbruggen over het boek

“Ik ben zelf al twintig jaar docent op een praktijkschool. Ik merkte dat de overgang van de basisschool naar de middelbare school een hele grote stap was voor leerlingen. Er komt van alles op ze af: een heel ander schoolgebouw, een digitaal rooster dat vaak verandert, het bijhouden van een agenda… Er waren niet echt methodes die geschikt waren voor het praktijkonderwijs om leerlingen te helpen. Daarom heb ik Handig! Organizen ontwikkeld. Ik heb een aantal jaar terug dan ook een opleiding als professioneel organizer gevolgd.

Mentoren gebruiken het boek in de mentorlessen aan het begin van het schooljaar. Zij kunnen hier vanaf de eerste dag van de introductieweek mee beginnen. Binnen ongeveer vier weken is het boekje uit. Zo hebben de leerlingen een fijne start op het voortgezet onderwijs. En het biedt leraren, die het vaak druk hebben, ook weer handvatten. De volgorde van het boek maakt niet uit: je kunt meteen aanpakken wat je wilt uitleggen aan je leerlingen.

Het boek is actueel, maar ook breed toepasbaar. Zo gaat het in op digitale vaardigheden, maar is het boek bruikbaar op elke praktijkschool, met welk digitaal programma de school ook werkt. Handig! Organizen is daarom een superhandige tool om aan het begin van het schooljaar alles aan bod te laten komen wat nieuw is voor brugklassers.”