Young Adult-boekenweek: het belang van YA-boeken bij leesbevordering.

Van 15 tot en met 24 september is het De Boekenweek van Jongeren! Daarom zetten wij deze week graag een paar Young Adult-boeken in de kijker. Maar eerst willen wij uitleggen wat YA-boeken zijn, en waarom deze zo belangrijk zijn voor de leesbevordering bij jongeren.  

‘Young Adult’ betekent letterlijk ‘jongvolwassen’ of ‘adolescent’. Dan zijn Young Adult-boeken geschreven voor jongvolwassenen of tieners van een leeftijd van 12 tot en met 20 jaar. Deze boeken zijn meestal geschreven vanuit het perspectief van tieners en rond hun leven. Zo zijn belangrijke thema’s onder andere het opgroeien, liefde, school en pesten. De boeken gaan ook over belangrijke maatschappelijke thema’s zoals gender, identiteit, racisme en migratie.

Waarom zijn deze YA-boeken dan zo belangrijk voor de leesbevordering bij jongeren?
YA-boeken vormen een overgang tussen kinderboeken en volwassenliteratuur. Het taalgebruik en de thema’s zijn net iets complexer dan bij kinderboeken maar niet te moeilijk. Docenten Nederlands gebruiken YA-boeken dus ook steeds meer in de lessen in de bovenbouw van havo en vwo. Het is namelijk erg belangrijk dat boeken toegankelijk blijven om jongeren niet te demotiveren.

 

En YA-boeken blijken daar perfect voor te zijn! YA-taalgebruik is toegankelijker dan volwassenliteratuur. Daarnaast identificeren jongeren zich vaker met de personages omdat die ook dezelfde leeftijd hebben. Zo zijn de verhalen herkenbaarder. Ook de thema’s in YA-boeken zorgen ervoor dat leerlingen betrokken blijven. De aangehaalde thematieken zijn vaak heel actueel. Perfect dus voor docenten die leerlingen willen betrekken bij actuele vraagstukken aan de hand van literatuur.

Deze week kan je dus op onze Facebook en Instagram een wijd aanbod aan YA-boeken terugvinden. Wij promoten YA-boeken in makkelijke taal op leesniveau A2/B1. Soms zijn deze boeken hertaalde versies van heel bekende boeken waaronder The Hate U Give en Blackmail bijvoorbeeld. Hou dus zeker een oogje op onze socials! Deze boeken kan je ook vinden in ons YA-bestsellers boekenpakket dat bestaat uit boeken uit de serie Leeslicht Young Adults. Het boekenpakket bevat 18 YA-bestsellers, én je krijgt 20% korting op het hele pakket!     

 

 

Bronnen: